inMotion Praktijk

Val je slecht in slaap? Lig je ’s nachts uren naar het plafond te staren? Ben je overdag moe en prikkelbaar? Niets is zo vermoeiend én vervelend als niet kunnen slapen.

Als de slapeloosheid lang aanhoudt, kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht. Door vermoeidheid functioneer je overdag mogelijk minder goed of ben je minder geconcentreerd en sneller geïrriteerd.

Slapeloosheid kan twee dingen betekenen: je slaapt te weinig óf de kwaliteit van je slaap is onvoldoende. Spanningen of drukte kunnen hiervan een oorzaak zijn. Ook andere factoren kunnen slaapproblemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan apneu.

Kun je wel wat hulp gebruiken om weer beter te slapen of bij het gebruik van het CPAP apparaat of MRA beugel? Dan kan slaapoefentherapie misschien iets voor jou betekenen.

Slaapproblemen

De veranderingen in de hormonale balans kunnen een grote negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van een vrouw. Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen slaapproblemen zoals problemen met inslapen, ’s nachts wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. De slaap wordt verder verstoord door opvliegers en nachtzweten. In sommige gevallen blijven de klachten ook na de overgang bestaan.

Kun je adviezen gebruiken om hier mee om te leren gaan, dan is slaapoefentherapie misschien iets voor jou.

Tijdens je zwangerschap is het fijn en belangrijk dat je voldoende slaapuren maakt en dat je kwaliteit van je slaap goed genoeg is. Het helpt je fysiek en emotioneel in balans te blijven. Ook voor je baby is jouw slaap belangrijk. Het komt een gezonde aanleg van je baby ten goede. Ben je zwanger en slaap je slecht? Slaapoefentherapie kan jou helpen je rust (terug) te vinden.

Elk kind heeft voldoende slaap nodig. Om tot rust te komen, maar ook om te groeien en te ontwikkelen. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en dat kost veel energie. Daarnaast is goed slapen belangrijk om te kunnen leren en te concentreren. Nadelige gevolgen van een slechte nachtrust bij kinderen kunnen zijn: vermoeidheidsklachten, gedragsproblemen, opvliegendheid, ongeremdheid, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, sombere gedachten, angst, lusteloosheid, depressie, verslavingsgevoeligheid (eten, gamen), verminderde weerstand, hoofdpijn. Neem deze signalen serieus, want de onderliggende factor kan een slaapprobleem zijn. Heeft je baby of kind moeite met inslapen, doorslapen, wordt het veel te vroeg wakker of is er sprake van een combinatie van deze dingen? Houden de slaapproblemen langere tijd aan en ervaren jullie overdag de nadelige gevolgen? Neem dan eens contact op met Praktijk InMotion, om te kijken of slaapoefentherapie iets voor jouw kind kan betekenen.

Kijk voor een uitgebreidere lijst met klachten eens op de homepagina onder 1 van de doelgroepen Vrouw, Zwanger, Kind of Baby.