inMotion Praktijk

Vrouw, zwanger of kind? Bekkenoefentherapie is er voor iedereen die klachten ervaart rondom de lage rug, bekken en/of bekkenbodem. Bekkenoefentherapie kan helpen om een zo gunstig mogelijk houdings- en bewegingspatroon aan te leren, waardoor je bekken minder wordt belast. Hiermee is het mogelijk om de pijnklachten onder controle te krijgen.

Het uitgangspunt van bekkenoefentherapie is het herstellen van je bekkenfunctie in samenwerking met de rest van je lichaam. Je krijgt gerichte oefeningen en word je bewust van je houding en manier van bewegen. Ook krijg je houdings- en bewegingsadviezen die passen bij je dagelijks leven, werk en sport. Door regelmatig te oefenen leer je deze toe te passen in je dagelijks leven. Ik besteed daarnaast ook aandacht aan je bekkenbodem en ademhaling.

Bekkenoefentherapie

Door hormoonwisselingen tijdens de overgangsperiode ervaren veel vrouwen lichamelijke veranderingen. Naast de welbekende opvliegers kunnen dat klachten zijn als hoofdpijn, spierpijnen, gewrichtspijnen en stijfheid. Ook krijgen veel vrouwen (meer) last van ongewenst urineverlies of verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder en/of endeldarm. Hoe kun je het best met deze lichamelijke klachten omgaan en welke oefeningen passen daarbij? Als bekkenoefentherapeut begeleid ik je in deze periode.

Ben je zwanger? Dan besteden we tijdens de bekkenoefentherapie aandacht aan invloed van jouw bekkenklachten op de naderende bevalling en de herstelperiode daarna. Indien nodig kom ik al in de kraamweek bij jou thuis langs om de therapie (weer) op te pakken.

Tijdens je zwangerschap is een goede voorbereiding op de bevalling en de herstelperiode daarna belangrijk. Ook hiervoor kun je bij Praktijk inMotion terecht. Je kunt dit alleen doen, maar ook samen met je partner of bijvoorbeeld met een zwangere zus of vriendin. We bespreken waar je behoefte aan hebt en maken een plan op maat.

We kunnen aan de slag gaan met:

  • ontspanningsoefeningen
  • ademhalings- en perstechnieken
  • bekkenbodemoefeningen
  • je houding en manier van bewegen
  • oefeningen voor spierkracht en conditie

Wil je meer weten over individuele zwangerschapsbegeleiding? Neem dan contact met mij op.

Ook kinderen met poep- en/of plasproblemen kunnen baat hebben bij bekkenoefentherapie. Tijdens de therapie leg ik uit hoe de blaas en darmen werken, krijgt je kind adviezen over toiletbezoek, eten en drinken. Ook vraag ik hem/haar een plas- of poepdagboekje bij te houden.   Op speelse wijze leert je kind voelen waar de bekkenbodemspieren zitten en hoe hij/zij daar controle over krijgt. Zo krijgt je kind inzicht in het signaleren van aandrang en leert het hier goed op te reageren. Als ouder speel je uiteraard een belangrijke rol in de begeleiding van je kind en het voorkomen dat de problemen op latere leeftijd terugkeren.

Kijk voor meer informatie over bekken- en bekkenbodemklachten op www.pelvic.nl.