inMotion Praktijk

Bekkenklachten

Bekkenklachten ontstaan meestal rond het schaambeen, de liezen, stuit, SI-gewrichten, billen, heupen en/of de onderrug. De plaats en de ernst van de klachten verschillen per persoon. De pijn en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid kunnen je beperken in je gezinsleven, werk, sociaal leven of sport.

Bodem(bekken)problemen

Bekkenbodemklachten

Ook als je bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld urineverlies, verzakkingsklachten, bekkenklachten of buikklachten.

Bekkenbodemklachten kunnen op ieder willekeurig moment ontstaan, Vaak ontstaan bekkenbodemklachten tijdens of na de zwangerschap. Maar ook tijdens de overgangsperiode ontwikkelen vrouwen regelmatig bekkenbodemklachten.

Bekkenklachten kunnen optreden tijdens en na dagelijkse activiteiten, zoals:

(lang) zitten en staan
(trap)lopen
omdraaien in bed
opstaan na langdurig zitten of liggen
op één been staan, bijvoorbeeld bij afstappen van de fiets of een broek aantrekken
bukken en tillen
verzorgen van kinderen
huishoudelijke taken zoals stofzuigen en dweilen
vrijen

Deze houdingen en bewegingen kunnen direct pijn geven, maar er kan ook pas ’s avonds en ’s nachts napijn optreden. Hierdoor is het voor vrouwen soms lastig in te schatten waar hun grenzen liggen.

Een diastase is de ruimte tussen de linker- en de rechterhelft van je rechte buikspieren, alsof er een spleet tussen zit. Dit is normaal tijdens de zwangerschap, zeker van 35 weken zwangerschap, omdat de druk op je buikwand door de groei van je kindje toeneemt én de stevigheid van het weefsel afneemt onder invloed van hormonen. Bij sommige vrouwen duurt het herstel na de zwangerschap langer en verdient dit extra aandacht.

Zoals bij alles is, ook bij een diastase, voorkómen beter dan genezen. Een goede (adem)techniek, een goede houding, gezond gewicht en een sterke buikwand zijn belangrijk.

Door al tijdens de zwangerschap gericht te oefenen, kun je een diastase beperken. Ook na de bevalling kan oefentherapie helpen om het herstel te bevorderen. Je krijgt gerichte adviezen over je houding en manier van bewegen, bijvoorbeeld bij het tillen en dragen van je kinderen. Je leert een goede ademtechniek om de buikdruk op de goede manier op te vangen. Daarnaast leer je ook hoe je stabiliteits- en spierkrachtsoefeningen goed kunt uitvoeren, zodat je diastase zo goed mogelijk hersteld. Er is met gerichte oefentherapie heel veel winst te behalen.

Zindelijk worden gaat bij veel kinderen vanzelf, maar helaas niet altijd. Als een kind regelmatig nat is, ontlasting in het ondergoed heeft, een blaasontsteking heeft of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden. Klachten bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Soms voelen kinderen de seintjes van de blaas niet goed. Hierdoor kunnen zij een verkeerde manier van plassen en/of poepen ontwikkelen. Kinderen schamen zich vaak voor hun klachten en het kan een enorme belasting voor het hele gezin zijn. Wanneer ze lekker aan het spelen zijn en niet luisteren naar de signalen van hun lichaam, kunnen er regelmatig ongelukjes gebeuren. In veel gevallen is er iets aan te doen. Deze klachten zijn vaak goed te behandelen als er geen anatomische afwijkingen of ziekten aan urinewegen en/of darmen zijn.

Wil je hier meer over lezen, kijk dan op de website van Pelvic www.pelvic.nl. Pelvic is een samenwerkingsverband tussen Praktijk inmotion en 4 andere bekkenoefentherapeuten in de regio.