Reflexen zijn automatische bewegingen die ervoor zorgen dat een kind geboren kan worden, kan overleven, zich kan ontwikkelen en ze beschermen als er gevaar dreigt. Reflexen vormen de basis voor de motoriek, het evenwicht, de zintuigen, tijd- en ruimtebesef en visuele vaardigheden. Ze hebben als doel het kinderlijf en -brein goed te laten samenwerken op fysiek, sociaal-emotioneel én cognitief vlak.
Goed ontwikkelde reflexen zorgen ervoor dat een kind fysiek goed kan functioneren. Bij sommige kinderen zijn de reflexen echter niet-voldoende ontwikkeld. Dit kan leiden tot leer- en gedragsproblemen, zoals lees- en rekenproblemen, niet stil kunnen zitten, woedeaanvallen, snel afgeleid zijn en (faal)angst.
Wat is reflexintegratie?
Reflexintegratie is een therapie waarbij ik kijk naar de oorzaak achter de problemen bij het kind. Door gerichte oefeningen te doen, kunnen onvolgroeide reflexen zich alsnog ontwikkelen. De problemen nemen af of verdwijnen zelfs helemaal. Het kind krijgt de lichaamsbewegingen onder controle en kan eindelijk laten zien wat het in zijn/haar mars heeft. Het kind raakt niet meer uitgeput door het steeds compenseren, houdt meer energie over om effectief te kunnen leren en zit lekkerder in zijn/haar vel.
Verloop van de therapie
Als je jezelf of je kind hebt aangemeld, starten we met een uitgebreid intakegesprek. Je kind is hier niet bij. Naast uiteraard de hulpvraag, lopen we alles door, vanaf de zwangerschap en geboorte tot aan nu. Waar lopen jullie tegenaan en waar willen jullie graag hulp bij?
De volgende afspraak staat in het teken van een neuromotorisch onderzoek bij je kind. Ik kijk onder andere naar de houding, de coördinatie, de balans, de reflexontwikkeling, de ontwikkeling van de lateraliteit, de oogbewegingen en visuele waarneming.
Aan de hand van de uitkomsten stel ik een bewegingsprogramma op en kunnen jullie thuis starten met de oefeningen. De oefeningen zijn bedoeld om lijf en brein te ontwikkelen, om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken en dit te automatiseren, waardoor klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen. De oefeningen duren niet langer dan 5-10 minuten en moeten dagelijks worden herhaald.
Iedere 8 weken volgt er een reflexherhalingsonderzoek, mogelijk met halverwege een tussenconsult om te evalueren hoe het gaat en de oefeningen aan te passen. De frequentie van de behandelingen spreken we samen af. Het behandeltraject duurt gemiddeld 9-12 maanden. Indien relevant combineer ik de reflexintegratie met visuele training.
Jongeren en volwassenen
Ook bij jongeren en volwassenen kunnen niet geïntegreerde primitieve reflexen of onderontwikkelde posturale reflexen leiden tot klachten op lichamelijk, cognitief en/of sociaal-emotioneel gebied. Denk hierbij aan:
rug-, heup- en/of nekklachten |
hoofdpijnklachten en/of migraine |
vermoeidheidsklachten |
slaapproblemen |
duizeligheidsklachten |
concentratie- en geheugenproblemen |
vermijden van sociale contacten |
moeite met veranderingen |
moeite met het filteren van geluiden |
burn out |
stemmingswisselingen |
Hoe fijn zou het zijn als je in balans zou zijn, je rustig en vol vertrouwen zou voelen? Reflexintegratie kan je hierbij helpen. Tijdens deze therapie gaan we aan de slag met oefeningen om onderontwikkelde reflexen opnieuw te integreren, waardoor jij weer grip op je lijf en leven krijgt. Je zal minder stress ervaren en fysiek, emotioneel en cognitief beter functioneren.
Wil je meer weten over welke reflexen er zijn en wat voor signalen je kunt zien als ze onvoldoende integreren? Kijk dan eens op de Instagram of Facebookpagina van Praktijk inMotion.
Je kunt ook de onderstaande vragenlijst downloaden en voor je kind of voor jezelf invullen. Hoe vaker je vragen met ‘vaak’ of ‘(bijna) altijd’ beantwoordt, des te groter de kans dat Reflexintegratie iets voor jou of je kind kan betekenen. Stuur gerust de ingevulde lijst naar rian@praktijk-inmotion.nl. Dan neem ik contact met je op.